Faktory ovlivňující vztah mezi peněžní zásobou a inflací - Holoubek, Lukáš; Jílek, Josef, 1957-; Štekláč, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Cílem diplomové práce bylo zhodnocení faktorů, které ovlivňují vztah mezi peněžní zásobou a inflací a zjištění, jak se tyto faktory v průběhu času projevují. Práce vychází ze současného poznání kvantitativní teorie peněz založené na syntéze monetaristického pojetí a nového keynesiánství. Hlavním výchozím bodem práce je skutečnost, kdy dochází k rozevírání nůžek mezi růstem peněžní zásoby a inflací. V práci byly tak sledovány faktory ovlivňující peněžní zásobu, rychlost oběhu peněz a inflace. Mezi tyto faktory patří například politická rozhodnutí, větší koncentrace bohatství ve společnosti, nejistota na finančních trzích či možný vliv šedé ekonomiky či narůstající význam sdílené ekonomiky. Výsledkem práce bylo zjištění, že pokud nenastane významná změna současného systému, tak rozevírání nůžek mezi růstem peněžní zásoby a inflací bude nadále pokračovat.
Vedoucí práce: Josef Jílek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses