Státní politika zaměstnanosti v České republice - Kubatová, Martina; Langhamrová, Jitka, 1958-; Svoboda, Libor; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2014)
V diplomové práci se věnujeme analýze vývoje realizace aktivní politiky zaměstnanosti za posledních 21 let. Pokoušíme se o stručné shrnutí tohoto vývoje v jednotlivých letech a o následné zhodnocení aktivní politiky zaměstnanosti. Zároveň ověřujeme efektivnost této politiky a jejích nástrojů v období hospodářského růstu a v období hospodářské recese pomocí statistických ukazatelů počtu vytvořených pracovních míst, počtu uchazečů zařazených zpět do pracovního procesu, výdajů na tuto politiku a míry zaměstnanosti. Zde si jsme však vědomi možných zkreslení, protože vycházíme pouze ze statistických dat a nebereme v úvahu společenské a psychologické jevy, které ovlivňují působení aktivní politiky. Dále se práce zabývá analýzou vývoje roční i čtvrtletní míry zaměstnanosti v České republice. Pro správné pochopení současného vývoje zaměstnanosti je nejdříve nutné nahlédnout do její historie a poukázat na její minulé a současné problémy, protože bez těchto znalostí není možné, aby vláda České republiky efektivně reagovala na změny tohoto ukazatele pomocí nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti. Vývoj čtvrtletní míry zaměstnanosti je naopak zajímavý svojí sezónností, která s sebou přináší pravidelně opakující se výkyvy v období kratším než jeden rok. Analýzu čtvrtletní časové řady míry zaměstnanosti provádíme pomocí Box-Jenkinsovy metodologie a pokoušíme se předpovědět, jaký bude stav zaměstnanosti v následujících pěti čtvrtletích. Zjištěné předpovědi poté přepočítáváme na roky a zkoušíme odhadnout konečnou hodnotu míry zaměstnanosti za rok 2013 a hodnotu za rok 2014.
Vedoucí práce: Jitka Langhamrová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statisticko-pojistné inženýrství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses