Vliv úvěrových derivátů na stabilitu penzijních fondů a životních pojišťoven ve světě - Kosek, Petr; Jílek, Josef, 1957-; Titze, Miroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Úvěrové deriváty jsou, i přes pokles sjednaných obchodů v souvislosti s průběhem hospodářské a finanční krize, významnou součástí obchodů prováděných na mimoburzovních trzích. Diplomová práce charakterizuje trh úvěrových derivátů, a to s důrazem na aktéry tohoto trhu a nástroje, se kterými obchodují. Je zde kladen důraz především na institucionální investory, jako jsou životní pojišťovny a penzijní fondy, které hospodaří s dlouhodobými úsporami střadatelů, a jsou analyzovány důvody jejich angažovanosti na tomto trhu. Dále práce analyzuje vliv úvěrových derivátů na hospodaření a stabilitu těchto institucionálních investorů. Postup řešení problematiky vychází z hypotézy, že úvěrové instituce převádí prostřednictvím úvěrových derivátů riziko dlužníků, o kterých v předstihu vědí, že se budou potýkat s platební neschopností. Výsledky analýzy tuto hypotézu potvrzují, neboť ukazují, že úvěrové riziko je převáděno prostřednictvím úvěrových derivátů i za tímto účelem.
Vedoucí práce: Josef Jílek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses