Účetní a daňová specifika dlouhodobého hmotného majetku - Kačírková, Adéla (2013)
Diplomová práce se zabývá dlouhodobým hmotným majetkem, nejen z pohledu českých účetních a daňových předpisů, ale i z pohledu mezinárodních standardů účetního výkaznictví. Nejprve je z těchto tří pohledů rozebráno vymezení dlouhodobého hmotného majetku, na to navazuje jeho oceňování a odpisování. Rozdíl mezi výší účetních a daňových odpisů vede ke vzniku odloţené daně, proto i ta je v této práci řešena. Poslední částí práce je modelový příklad, který zobrazuje jak výpočet daňových a účetních odpisů podle jednotlivých metod, tak i výpočet odloţené daně.