Diplomová práce Vliv 1. světové války na odborovou činnost v USA. - Filip, Jan (2014)
V diplomové práci se věnuji vlivu první světové války na postavení odborových organizací ve Spojených státech amerických (United States of America; USA). Kladu si za cíl v prvé řadě odpovědět na otázky: Jaké faktory ovlivňovaly postavení odborových organizací na počátku 20. století? Jak se změnila síla odborových organizací vlivem první světové války? První světová válka byla v historii USA druhou zkušeností s válečnou ekonomikou (po americké občanské válce), poprvé ovšem měly v ekonomice odborové organizace své významné místo. Rozhodl jsem se analyzovat vliv první světové války na postavení odborových organizací, jelikož jej považuji za podstatný. V první kapitole rozeberu vliv válečné inflace na reálné mzdy zaměstnanců a na poměr mezd odborářů a odborově neorganizovaných. Kapitolu druhou věnuji pracovním podmínkám (sociální programy, bezpečnost práce, pomoc v nezaměstnanosti) a jejich změnám, které proběhly v důsledku první světové války. Nejobsáhlejší třetí kapitola bude pojednávat o vývoji legislativního rámce (zákony omezující pracovní dobu a mzdy, žluťácké smlouvy, antimonopolní zákonodárství a imigrační politika) a jeho úpravách, kterých doznal ve válečných letech. V Závěru shrnu své poznatky a zhodnotím vliv první světové války na odborové organizace a jejich členy.