Komparace protikrizových opatření USA a EU v letech 2008 - 2012 - Vyskočilová, Tereza; Ševčíková, Michaela; Hájek, Jan, 1986-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Cílem diplomové práce je komparace reakcí dvou největších ekonomik světa -- USA a EU -- na hospodářskou, dluhovou a finanční krizi, která vypukla v roce 2007 na amerických hypotečních trzích, respektive potvrzení či vyvrácení hypotézy, že Spojené státy se s krizí vypořádaly lépe. V práci jsou za tímto účelem popsány příčiny a průběh krize v jednotlivých ekonomikách, na které byla aplikována opatření na úrovni EU a na úrovni USA, jejichž výčet práce též předkládá. K dosažení odpovědi o správnosti tvrzení hypotézy je v práci provedena analýza dopadů provedených opatření na zkoumané ekonomiky. Tato analýza je založena na sledování vývoje statistických ukazatelů významných makroekonomických agregátů -- zejména vývoj HDP, nezaměstnanosti a veřejného dluhu, a kvantifikaci finančních injekcí na podporu finančního sektoru. Na základě výše zmíněné analýzy je v závěru práce potvrzena hypotéza, že Spojené státy se s hospodářskou krizí vypořádaly lépe, a to nejen díky protikrizovým opatřením.
Vedoucí práce: Michaela Ševčíková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses