Škodí rozvojová pomoc? - Hanáková, Eva (2013)
Model rozvojové pomoci, který známe již více jak 50 let je v regionu subsaharské Afriky evidentně neúčinný. Je tomu tak proto, že tato pomoc prokazatelně negativně ovlivňuje místní vlády a silně přispívá k bujení korupce a zhoršování prvků demokracie. Teorie bludného kruhu chudoby, jako jeden z hlavních argumentů zastánců této pomoci, je v diplomové práci vyvrácena a nahrazena teorií bludného kruhu politické nestability, která souvisí právě s danými vládami a jejich politikami. Je třeba podporovat občanské iniciativy, které budou usilovat o zřizování demokratických institucí, nikoliv vlády, které jsou za chudobu své země odpovědné. Rozvojová pomoc není však to jediné, co chudým zemím škodí. Méně viditelný avšak silný negativní efekt mají protekcionistická opatření v podobě netarifních bariér, společná zemědělská politika EU a její exportní dotace, či oddlužování špatných vlád. Selhání těchto politik jsou tak zásadní, že nejlepší pomoc by zřejmě bylo ukončení dotací pro vlády chudých zemí a zaměření se na malé projekty pomáhající konkrétním lidem, namísto velkolepých plánů a objemů pomoci vyznívajících do prázdna