Minimální mzda v ekonomických souvislostech - Návrat, Martin (2014)
Tato diplomová práce porovnává různé teoretické principy týkající se vztahu minimální mzdy a nezaměstnanosti. V empirické části zkoumá vliv minimální mzdy na nezaměstnanost v České republice za období 1994 - 2012. Výsledky ekonometrické analýzy naznačují, že minimální mzda statisticky významně ovlivňuje nezaměstnanost. Docházím k závěru, že 1% zvýšení reálné minimální mzdy oproti předcházejícímu roku povede přibližně k 0,17% zvýšení míry nezaměstnanosti pracovníků s nanejvýš základním vzděláním oproti minulému roku a k přibližně 0,07% zvýšení míry nezaměstnanosti mužů oproti minulému roku. Díky rozšíření základních modelů pak zamítán, že by minimální mzda statisticky negativně ovlivňovala celkovou nezaměstnanost, nezaměstnanost žen a nezaměstnanost pracovníků do 25 let věku.