Jsou v České republice vdané ženy diskriminovány oproti ženám svobodným? - Radicsová, Alena (2014)
Tato práce zkoumá mzdovou diskriminaci žen na trhu práce a vliv manželství na jejich výdělky. Vdané ženy vyhledávají zaměstnání méně náročná, ať časově či výkonem, která skloubí s péčí o děti a domácnost, což vede k nižším výdělkům. V práci jsou použita průřezová data pro Českou republiku z internetového průzkumu WageIndicator z let 2011 a 2012. Za pomocí metody nejmenších čtverců je zjištěna manželská penalta ve výši 8 - 10 %. Výsledky mé práce naznačují, že místo pracovního výkonu nebo zahraniční vlastnictví firmy, kde žena pracuje, významně ovlivňuje výši mzdy.