High Frequency Trading – jeho dopady a regulace - Dufek, Michal; Mládek, Josef; Štěpánek, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Práce zkoumá dopady působení HFT na finanční trhy skrze parametry tržní kvality, jakými jsou zejména likvidita obchodování a tržní volatilita. Na základě vymezení činnosti a možného využití HFT, docházíme k dílčímu závěru, že HFT nemůže fungovat nikdy sama o sobě jako obchodní strategie. Jedná se spíše o technický a technologický aparát. Práce dále zkoumá rizika HFT, vyplývající z jeho působení na finanční trhy a zabývá se možnostmi jeho regulace, možnostmi a dopady jeho eliminace. Jádrem tohoto zkoumání je vliv takových postupů na parametry tržní kvality právě skrze zmiňovaná rizika. Většina analyzovaných vědeckých prací uvádí, že HFT způsobuje snižování krátkodobé volatility a zvyšování likvidity. Dílčí závěry diskutují případnou eliminaci systémových i nesystémových rizik. Nicméně ne každé regulatorní opatření může dostatečně eliminovat tato rizika a naopak může podpořit tržní neefektivitu -- zvýšení nákladů obchodování, omezení ekonomického jednání. Zkoumání událostí z 6. května 2010 posloužilo jako případová studie, která na konkrétních tržních datech demonstruje roli HFT jako prostředníka mezi dlouhodobými investory, čímž jim snižuje náklady obchodování.
Vedoucí práce: Josef Mládek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses