Trh práce v průběhu transformace v České republice a politika zaměstnanosti - Knobová, Lucie; Chalupecký, Petr; Švejdová, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Práce analyzuje vývoj v ohledu trhu práce a nezaměstnanosti v období přechodu z centrálně řízeného hospodářství na systém tržní ekonomiky v České republice. V počátku práce jsou vysvětleny pojmy vztahující se k řešenému tématu a analýza situace na trhu práce před rokem 1990. Stěžejní částí práce je analýza působení procesu transformace ekonomiky na vývoj nezaměstnanosti, potažmo na celý trh práce a také zaměření se na účinnost aplikované státní politiky zaměstnanosti. Hypotézu, že nízká nezaměstnanost v transformačním období nebyla dána efektivní politikou zaměstnanosti státu, jsem v průběhu analýzy situace na trhu práce v transformačním období potvrdila. Za hlavní příčiny nízké nezaměstnanosti považuji především faktory demografické, regionální a historické. Politika zaměstnanosti státu měla spíše marginální vliv na vývoj míry nezaměstnanosti.
Vedoucí práce: Petr Chalupecký
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses