Souvislosti úvěrového a hospodářského cyklu - Jůza, Jaromír; Czesaný, Slavoj, 1940-; Titze, Miroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Nadměrná úvěrová aktivita bank je považována za jednu z příčin nedávné finanční a hospodářské krize. Tématem této diplomové práce je zhodnocení vztahu úvěrového a hospodářského cyklu ve státech eurozóny a zkoumání rozdílností, které mezi těmito ekonomikami byly zaznamenány. Primárním cílem práce bude analýza úvěrového cyklu v těchto zemích a jeho vývoj od roku 2000 do současnosti. Práce se pokusí zodpovědět, zda finanční trhy samy o sobě mohou skrz endogenní úvěrové "boomy" vytvářet ekonomické nerovnováhy. Práce se bude zabývat dále otázkou, zda finanční trhy samy o sobě mohou skrz endogenní úvěrové "boomy" vytvářet ekonomické nerovnováhy. V úvodní části se bude práce zabývat nejprve teorií hospodářských cyklů a následně alternativními teoretickými přístupy, zejména Hypotézou finační nestability Hymana Minského a následně nejnovějšími teoretickými poznatky k problematice úvěrových cyklů. Další část se zaměří na identifikaci faktorů hrajících podstatnou roli pro vývoj ekonomiky v předkrizovém období. Následující část bude věnována mezinárodnímu srovnání vývoje úvěrových cyklů států eurozóny (výběr z těch států, které byly odolnější vůči krizi a těch citlivějších vůči krizi). Závěr práce se bude zabývat doporučeními pro centrální banky, které by ve svém důsledku mohly omezit pro-cyklické efekty vývoje objemu úvěrů.
Vedoucí práce: Slavoj Czesaný
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses