Institucionální a ekonomická analýza vývoje Národního divadla v Praze pro roce 1989 - Žilová, Šárka; Doležalová, Antonie, 1966-; Riedlbauch, Václav, 1947-2017; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Diplomová práce se věnuje problematice majetkového a institucionálního propojení pěti scén a čtyř souborů Národního divadla v Praze, jež je příspěvkovou organizací Ministerstva kultury České republiky. Práce čtenáři v obecné rovině představuje kulturní politiku a přibližuje vývoj všech scén Národního divadla do roku 1989. Stěžejním bodem práce je pak institucionální a finanční analýza, přičemž cílem práce je na jejím základě zhodnotit důsledky změn ve způsobu správy jednotlivých scén Národního divadla, konkrétně slučování a rozdělování scén a souborů po roce 1989. Analýza se zaměřuje zejména na výši příspěvku zřizovatele, tedy náročnost na veřejné prostředky, ale bere v úvahu i návštěvnost, soběstačnost, počet představení, vývoj tržeb apod. Na závěr jsou představeny modely fungování národních divadel a operních domů ve Francii a Anglii a jejich porovnání se situací v České republice, zejména se zaměřením na způsob financování.
Vedoucí práce: Antonie Doležalová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses