Prohibice v ruských zemích a Spojených státech amerických - Mikláš, Martin; Tajovský, Ladislav, 1973-; Chalupecký, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
V diplomové práci se zabývám problematikou prohibice alkoholu. Na začátku práce jsou zmíněny teoretické přístupy k prohibici alkoholu napříč nejvýznamnějšími autory ekonomické obce. Následně se zabývám prohibitivními opatřeními v několika zemích. Ve dvou těchto příkladech je provedena podrobná studie příčin, průběhu a důsledku prohibitivních opatření zde zavaděných. Za příklad slouží dva nejvýznamnější experimenty v této oblasti, prvním je prohibice ve Spojených státech amerických (USA), druhým takřka neznámým je prohibice v carském Rusku, resp. ve Svazu sovětských socialistických republik (SSSR). V práci jsem provedl podrobnou studii příčin vzniku prohibice ve vztahu k USA, kdy považuji prohibici z let 1920-1933 za určující směr legislativní tvorby Američanů, který ovlivňuje zákonodárnou moc do dnešních dní. V případě prohibice v ruských zemích jsem se soustředil především průběhem, neboť na rozdíl od prohibice v USA se jednalo o administrativně direktivní opatření. Ve své práci jsem dokázal, že prohibitivní opatření celonárodní působnosti jsou předem odkázána k nezdaru, pokud nejsou přijata širokou veřejností. Za jiných okolností vede k obcházení zákona a růstu kriminality. Zároveň jsem na základě získaných poznatků vyvrátil běžné akceptovaný názor, že prohibice v USA v letech 1920-1933 byla absolutním neúspěchem. Neúspěchem zcela nepochybně byla ve vztahu k politickému hledisku, zohledníme-li však zdravotní dopady na společnost dle statistik vykazovaných po roce 1933. Prohibice změnila celospolečenskou kulturu konzumace alkoholu, kdy se společnost přesunula z barů a ulic do soukromí. Zrušení prohibice bylo logickým krokem nových okolností 30. let 20. století.
Vedoucí práce: Ladislav Tajovský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářské a politické dějiny 20. století [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses