Komparácia daňovej záťaže právnických osôb v Českej republike a na Slovensku - Piatková, Daša (2014)
Táto diplomová práca je zameraná na porovnanie daňovej záťaže spoločností z pohľadu dane z príjmu právnických osôb v Českej republike a na Slovensku. Komparácia zdanenia medzi jednotlivými krajinami je dôležitá nielen v rámci medzinárodného porovnania, ale aj z dôvodu vysokého vplyvu daňového bremena na rozhodovanie spoločností ohľadne alokácie investícií. Miera zdanenia spoločností bude v tejto práci porovnaná dvoma spôsobmi, na základe zhodnotenia rozdielov v daňovej legislatíve a prostredníctvom porovnania výšky efektívnych sadzieb dane. Diplomová práca obsahuje tiež teóriu týkajúcu sa ukazovateľov daňovej záťaže a ich výpočtu, medzi ktoré patrí aj pozorovaná efektívna sadzba dane. Údaje použité pre výpočet tohto ukazovateľa daňovej záťaže boli získané z databázy Amadeus. Na základe uskutočnenia spomínaných spôsobov porovnania daňovej záťaže v Českej republike a na Slovensku bude vyhodnotené, v ktorej krajine je daň z príjmu právnických osôb nastavená pre daňových poplatníkov výhodnejšie.