Komparácia daňovej záťaže právnických osôb v Českej republike a na Slovensku - Piatková, Daša; Kubátová, Květa, 1952-; Hartlová, Alena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2014)
Táto diplomová práca je zameraná na porovnanie daňovej záťaže spoločností z pohľadu dane z príjmu právnických osôb v Českej republike a na Slovensku. Komparácia zdanenia medzi jednotlivými krajinami je dôležitá nielen v rámci medzinárodného porovnania, ale aj z dôvodu vysokého vplyvu daňového bremena na rozhodovanie spoločností ohľadne alokácie investícií. Miera zdanenia spoločností bude v tejto práci porovnaná dvoma spôsobmi, na základe zhodnotenia rozdielov v daňovej legislatíve a prostredníctvom porovnania výšky efektívnych sadzieb dane. Diplomová práca obsahuje tiež teóriu týkajúcu sa ukazovateľov daňovej záťaže a ich výpočtu, medzi ktoré patrí aj pozorovaná efektívna sadzba dane. Údaje použité pre výpočet tohto ukazovateľa daňovej záťaže boli získané z databázy Amadeus. Na základe uskutočnenia spomínaných spôsobov porovnania daňovej záťaže v Českej republike a na Slovensku bude vyhodnotené, v ktorej krajine je daň z príjmu právnických osôb nastavená pre daňových poplatníkov výhodnejšie.
Vedoucí práce: Květa Kubátová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses