Specifika oceňování podniků pro účely IPO - Vrublová, Eva (2013)
Práce Specifika oceňování pro účely IPO se zabývá problematikou oceňování primárních úpisů akcií neboli Initial Public Offerings (IPO). V práci jsou rozebrány motivy realizace IPO, způsoby určení ceny akcií či vhodnost různých metod pro ocenění IPO. Analytická část zkoumá vývoj cenových odchylek po uvedení akcií na burzu v různém časovém období a z různých pohledů, které mohly být příčinou daného vývoje. Provedená analýza naznačila možný vztah některých faktorů a vývoje výše cenových odchylek, jiné faktory předpokládaný vztah nenaznačily.