Analýza církevních restitucí v České republice a jejich důsledky na veřejné rozpočty. - Klepek, Cyril (2013)
Cílem předkládané diplomové práce je analýza církevních restitucí a vztahů mezi státem a církvemi v ČR. Daná problematika je z národohospodářského hlediska nadmíru aktuální vzhledem k probíhající velmi intenzivní veřejné diskusi o vhodnosti přijaté zákonné úpravy. V teoretické části jsou pro potřeby praktické části řešeny teorie zájmových skupin, dobývání renty, teoretické koncepty financování církví a základní poznatky z ekonomie náboženství. V praktické části je pak samotná analýza církevních restitucí a jejich důsledků pro státní rozpočet, analýza majetkoprávních vztahů mezi státem a církvemi v historickém vývoji a v současnosti. Dále se pak především diskutuje zákon č. 428/2012 Sb. o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi. Na základě analýzy je poukázáno na velké množství problémů provázejících tuto právní úpravu, mezi které patří např. vysoká netransparentnost, nerovnost restituentů před zákonem a vliv zájmových skupin. Z výsledků finanční analýzy vyplývá, že zákonná úprava bude mít pozitivní dopad na státní rozpočty až v horizontu 50- 60 let.