Zdanění těžby nerostných surovin - Císařová, Iva; Láchová, Lenka, 1959-; Matějka, Václav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2014)
Cílem této práce je analyzovat důvody pro specifické systémy zdanění těžby nerostných surovin, seznámit čtenáře s tím, jaké druhy daní se pro těžbu nerostných surovin aplikují a komparovat je na příkladu vybraných provincií Kanady. Výpočet daňové povinnosti vzorové těžební společnosti prokázal, že při použití mixu daní, kdy část příjmů těžební společnosti je zdaněna daní z příjmů korporací a na další část se aplikuje těžební daň formou licenčních poplatků, může přinášet státnímu rozpočtu stejné příjmy jako v případě, kdy je vzorová těžební společnost zdaněna daní z příjmů korporací a těžební daní formou lineární sazby daně. Licenční poplatky oproti lineární sazbě daně s sebou ovšem přinášejí také další výhody jako například jednoduchost při správě daně a administrativní nenáročnost při výpočtu daně z pohledu těžební společnosti.
Vedoucí práce: Lenka Láchová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses