Vliv hospodářské krize na zaměstnanost a nezaměstnanost - Jindra, Petr; Czesaný, Slavoj, 1940-; Pícl, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Cílem diplomové práce je komplexní analýza trhu práce v České republice od rozdělení Československa, a to s důrazem na krizová léta 2008 až 2012. Předmětem analýzy je zkoumání indikátorů pomocí trendových analýz a směrodatných odchylek a potvrzení hypotézy o nestabilitě trhu práce, určení silných a slabých indikátorů trhu práce, dále komparace se zeměmi, které během krizových let uspěly, a možné kroky, pomocí kterých by Česká republika mohla svůj trh práce stabilizovat. Nakonec pomocí lineární regrese zkoumám možné ovlivnění ekonomiky (trhu práce a inflace) vládnoucími stranami za účelem zvýšení šancí na jejich znovuzvolení. V závěru se ukazuje, že indikátory trhu práce jsou velmi rozkolísané, ačkoliv z údajů vyplývá, že si náš trh práce oproti ostatním státům Evropské unie vede vcelku dobře. Výsledky zkoumání politického hospodářského cyklu jeho existenci v České republice nepotvrzují, což ale může být způsobeno transformačním obdobím a krátkou časovou řadou.
Vedoucí práce: Slavoj Czesaný
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses