Ekonomie dobrovolnictví Hlavní determinanty produktivity dobrovolných hasičů - Růžičková, Tereza (2014)
Práce analyzuje vliv jednotlivých determinantů na produktivitu dobrovolných hasičů v ČR. Na základě dat z dotazníkového průzkumu dobrovolných hasičů v ČR jsem odhadla ekonometrické modely pro všechny dotazované dobrovolné hasiče, pro pracující dobrovolné hasiče a pro muže a ženy (dobrovolné hasiče) zvlášť. Touto prací se nepodařil prokázat vliv příjmu ze zaměstnání na produktivitu dobrovolných hasičů v ČR. Hlavní testovaná hypotéza "Dobrovolní hasiči s vysokými příjmy v zaměstnání budou méně produktivní vzhledem k vyšší obětované příležitosti v zaměstnání" zůstává nepotvrzena. Předpoklad, že ženy budou v tomto druhu dobrovolnictví méně produktivní než muži, se podařilo potvrdit. Naopak se nepodařilo prokázat, že by bydlení na vesnici zvyšovalo produktivitu. Vliv bydlení na vesnici vyšel negativní na produktivitu dobrovolných hasičů ve dvou testovaných modelech, což odporuje původnímu předpokladu.