Liberalizace čínského monetárního a bankovního systému (historický vývoj a rizika) - Mlýnek, Jonáš (2013)
Práce se zabývá vývojem a riziky liberalizace čínského monetárního a bankovního systému. Nejdříve rozebírá postavení čínské ekonomiky ve světě z historické perspektivy a také současnou situaci s vymezením motorů jejího růstu a nerovnováh ekonomiky. Dále se věnuje čínskému monetárnímu systému s přiblížením bankovního systému, role centrální banky People's Bank of China a nástrojů měnové politiky. Podrobněji je analyzována čínská měna renminbi, kurzový systém a úroková míra. Práce se dále blíže věnuje liberalizaci čínského monetárního systému, když nejdříve teoreticky diskutuje deregulaci finančního systému a poté zhodnocuje postup při liberalizaci úrokové míry a kurzu renminbi v Číně. Diskutována je možnost renminbi stát se světovou rezervní měnou. V závěru práce jsou zhodnocena rizika spojená s liberalizací monetárního systému a také výhody plynoucí z deregulace.