Komparace první a druhé dekády českého sociálního systému - Křeček, Štěpán (2014)
Práce přináší ucelený soubor dat ze Státních závěrečných účtů České republiky. V rámci těchto dat jsou popsány výdaje na systém sociálního zabezpečení a systém zdravotní péče od vzniku samostatné České republiky do roku 2012. Na základě výdajů na jednotlivé části českého sociálního systému je pozorována struktura systému a její vývoj v čase. Výdaje na sociální systém jsou také porovnávány s vývojem reálné ekonomiky, především pak s ohledem na hrubý domácí produkt. Práce je rozčleněna do dvou dekád. Tyto dekády jsou samostatně popsány a následně mezi sebou komparovány. Práce vysvětluje, jak se vyvíjely výdaje na český sociální systém a jak lze na tento vývoj nahlížet.