Analýza současné transformace pražských divadel jako krok k liberalizaci divadelního trhu - Gerneš, David (2014)
Bakalářská práce si klade za cíl obhájit transformaci pražských divadel zřizovaných jako příspěvkové organizace na jinou právní formu a navrhuje vhodná opatření pro vylepšení stávajícího systému financování divadel. V práci analyzuji systém financování kultury v České republice, dále samotný systém financování divadel v Praze. Následně se věnuji analýze výkonnosti pražských divadel zřizovaných jako příspěvkové organizace a pěti ostatních divadel působících na území Prahy. Pro úplnost kontextu se věnuji systému podpory divadel ve Vídni, Berlíně a Londýně. Na základě zjištěných poznatků navrhuji vhodná opatření pro zlepšení financování divadel v Praze.