Analýza efektivity prohibice psychoaktivních drog a ekonomicko-sociální důsledky jejich legalizace - Mráz, Vít; Štekláč, Jiří; Doležal, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
V současné době se často mluví o legalizaci drog či o neefektivitě stávající prohibiční politiky. Cílem práce je zhodnotit ekonomicko-sociální dopady prohibice, porovnat je s pravděpodobnými ekonomicko-sociálními dopady legalizace a z tohoto srovnání poté vyhodnotit, která z těchto dvou politik je efektivnější. První část práce je úvodem do tematiky drogové politiky a drog obecně. Ve druhé části vyhodnocuji dopady jednotlivých politik v co nejširším spektru oblastí, jichž se drogová politika dotýká. Poté, ve třetí části, kde dopady jednotlivých politik shrnuji a porovnávám, docházím k závěru, že prohibice oproti legalizaci zapříčiňuje výrazně vyšší míru kriminality, vyšší škodlivost užívaných drog, vyšší výdaje a nižší příjmy státního rozpočtu a mnoho dalších negativních efektů. Naopak pravděpodobně snižuje počet uživatelů. Dále také docházím k závěru, že drogová politika bude brzy čelit výrazným problémům vinou nových technologií. Celkovým výstupem je zjištění, že efektivnějším řešením by byla legalizace, která má potenciál mnohé negativní dopady prohibice snížit či úplně minimalizovat.
Vedoucí práce: Jiří Štekláč
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses