Analýza současného stavu českého družstevního peněžnictví - Prokeš, Jan; Pfeifer, Lukáš; Štěpánek, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou současných problémů sektoru družstevních záložen. Zpočátku popisuje historický vývoj záložen a dále pak dění v sektoru z přelomu tisíciletí. Největší důraz je pak kladen na představení hlavních trendů vývoje družstevního peněžnictví v ČR od roku 2005 po současnost. Vyřešit hlavní problémy sektoru -- nadměrný růst bilančních sum záložen a jejich stále se zvyšující rizikovost a neúměrný vliv na Fond pojištění vkladů -- má za úkol novela zákona č. 87/1995 o spořitelních a úvěrních družstvech, která stanoví horní limit velikosti záložen a zvýší družstevním záložnám podíl příspěvku do Fondu pojištění vkladů a tvorbu rezerv do rizikového fondu. Novela, která vychází z doporučení mise FSAP Mezinárodního měnového fondu, je zhodnocena v hlavní části práce. Hodnocení legislativních změn je kladné, jelikož v ČR je nutné zmenšit rizikovost sektoru záložen a regulovat záložny způsobem, aby se co nejvíce shodovaly s principy fungování záložen podle Světové asociace záložen (WOCCU).
Vedoucí práce: Lukáš Pfeifer
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses