Limity hry diktátor ve vztahu k altruismu - Šestořád, Tomáš; Doležalová, Antonie, 1966-; Zajíček, Miroslav, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Bakalářská práce zkoumá altruismus prostřednictvím hry diktátor. Cíl práce spočívá ve stanovení a zpřesnění limitů hry diktátor ve vztahu k altruismu za využití experimentu. Podařilo se mi změnit pravidla hry tak, abych postupně eliminoval efekt averze k nerovnosti a umožnil respondentům projevit jejich negativní sociální preference. Provedený experiment testuje hypotézu, zda sociální preference naměřené v modifikovaných verzích jsou v průměru nižší než sociální preference naměřené ve standardní verzi hry diktátor. Za použití Welchova F-testu potvrzuji platnost stanovené hypotézy na jednoprocentní hladině významnosti. Možnosti interpretace experimentu jsou limitované, neboť část respondentů nepochopila jeho zadání.
Vedoucí práce: Antonie Doležalová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses