Využití informačních technologií při finanční a majetkové analýze obcí a jejich pasportizaci - Nevěřil, Jakub (2009)
Práce je zaměřena na hodnocení socioekonomické situace obcí a to zejména metodou finanční a majetkové analýzy (FAMA). Cílem práce je shromáždit takový objem dat ve vhodné struktuře -- pasportu základních ukazatelů FAMA, aby bylo možné konstruovat na jejich základě dostatečně kvalitní pracovní standardy, tj. průměrné hodnoty jednotlivých ukazatelů FAMA. Při hodnocení konkrétní obce bude možné ji s těmito standardy porovnat a získat tak lepší představu o její situaci. Delší časové řady ukazatelů umožní též modelovat její budoucí vývoj. Prostředkem k dosažení cíle je důkladná analýza dostupných datových zdrojů a existujících technických prostředků a na jejím základě potom návrh vlastního technického řešení, které umožní potřebná data efektivně získávat a transformovat do podoby pasportů a pracovních standardů.