Zhodnocení čerpání finančních zdrojů z rozpočtu EU v období 2004 – 2013 s využitím komparace ČR a Slovenská republika - Čech, Martin (2011)
Prioritním cílem práce je celkové zhodnocení a porovnání efektivnosti čerpání finančních prostředků z EU v období 2004-2006 a 2007-2013 s použitím komparace České a Slovenské republiky. Obě země mají významnou příležitost čerpat z prostředků EU nemalé finanční prostředky. Sekundárním cílem je potvrzení či vyvrácení hypotézy, kdy by měla ČR vzhledem ke své velikosti a počtu obyvatel čerpat dvakrát tolik prostředků z EU oproti Slovensku. Práce je rozdělena do 7 kapitol, které jsou doplněny závěrečným hodnocením. V první kapitole práce nastiňuji historický vývoj EU a současný stav, věnuji se problematice rozpočtu EU a jednotlivým finančním sedmiletým rámcům. V závěru první kapitoly jsou vysvětleny pojmy čisté pozice a uvádím porovnání za ČR i Slovensko. Problematika strukturální a regionální politiky EU, příčiny vzniku regionální politiky a principy strukturální politiky jsou vysvětlovány v druhé kapitole. V dalších kapitolách vystavuji oba státy porovnání v rámci regionálního členění, regionálního rozvoje ale také realizace regionální politiky. Ve třetí kapitole je věnována pozornost cílům regionální politiky v rámci EU a jednotlivým politikám soudržnosti v sedmiletých cyklech. Čtvrtá a pátá kapitola nabízí charakteristiky fondů využívaných v ČR a na Slovensku se zaměřením na jednotlivé Cíle programových období. Porovnání celkových alokovaných finančních zdrojů a úspěšnosti čerpání vč. efektivnosti v jednotlivých programových obdobích a komparace obou zemí jsou v šesté kapitole. Poslední kapitola nabízí mezinárodní srovnání úspěšnosti čerpání stavů čerpání strukturálních fondů za ČR, Slovensko a ostatní členské státy EU.