Ocenění jmění společnosti ČEZ a.s. tržní hodnotou - Maňasová, Andrea (2012)
Diplomová práce se zabývá nalezením tržní hodnoty společnosti ČEZ, a. s. Ocenění je provedeno na konsolidovaném základě k 1. 1. 2012. Společnost ČEZ se zabývá výrobou, distribucí a prodejem elektrické energie, výrobou a prodejem tepla, prodejem plynu a těžbou a prodejem hnědého uhlí. Působí především na území České republiky, ale v několika posledních letech se oblast jejího působení rozšiřuje, a to hlavně do států jihovýchodní Evropy. Samotnému ocenění předchází strategická a finanční analýza, prognóza generátorů hodnoty a sestavení finančního plánu. Během analýz se opakovaně potvrzuje předpoklad "going concern", a tak může být pro ocenění použita některá z výnosových metod. Základní ocenění je provedeno pomocí metody DCF-entity. Jako doplňková metoda byla zvolena metoda srovnatelných podniků. Ocenění metodou srovnatelných podniků potvrzuje závěry výnosového ocenění.