Doprava z hlediska institucí - Malkusová, Barbora (2012)
Tato bakalářská práce zkoumá vliv vybraných formálních institucí, tedy zákonů a vyhlášek na individuální osobní dopravu. V práci je popsána institucionální ekonomie a rozdělení na formální a neformální instituce, dále charakteristika dopravy a její dělení na veřejnou osobní dopravu a na individuální osobní automobilovou dopravu. Dále jsou zde popsány vybrané instituce, zákony a vyhlášky, které ovlivňují osobní automobilovou dopravu. Na poznatky navazuje praktická část. V ní je provedeno mezioborové srovnání osobní dopravy a analýza nákladů na dopravu. Dále je zde popsána analýza vlivu jednotlivých institucí na individuální osobní dopravu. Pozornost je také věnována pohledu na instituce z hlediska ekonomie a z hlediska politiky.