Socioekonomické dopady strategických průmyslových zón na rozvoj regionu - Horáčková, Veronika; Damborský, Milan, 1980-; Hornychová, Taťána; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Cílem diplomové práce je určit socioekonomické dopady strategických průmyslových zón na rozvoj regionu. Cíl byl zvolen s ohledem na tvrzení uváděné v literatuře, že průmyslové zóny stimulují ekonomickou aktivitu prostřednictvím vytváření nových pracovních míst. V první části práce jsou pojednána teoretická východiska skrze vybrané domácí i zahraniční autory zabývající se problematikou průmyslových zón, charakteristika průmyslových zón v rámci ČR a lokalizace. Ve druhé části jsou pak formou případových studií zpracovány strategické průmyslové zóny Most-Joseph a Ostrava-Mošnov. Součástí případových studií je analýza statistických dat za období 2000 - 2012, jejímž výstupem je na základě pozorování příčinných vztahů mezi vývojem zón a jejich spádových regionů identifikace ekonomických a sociálních dopadů strategických průmyslových zón na rozvoj regionu.
Vedoucí práce: Milan Damborský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: regionální studia [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses