Volební chování židovské menšiny v prezidentských volbách v USA 2012 - Sadílková, Hana (2014)
Diplomová práce se zaměřuje na volební chování židovské menšiny v prezidentských volbách v USA v roce 2012. Dále se zabývá kampaní obou kandidátů, jejímž cílem měl být zisk co největší části židovských voličů, a vlivem, jaký na jejich konečné rozhodnutí měl vztah obou kandidátů k Izraeli a postoje k blízkovýchodnímu konfliktu. Práce je rozdělena do čtyř částí; první část se zabývá židovskou menšinou ve Spojených státech z historického a demografického hlediska, následně analyzuje její volební chování a faktory, které jej ovlivňují. Druhá se zaměřuje na prezidentské volby v USA, jejich průběh a specifika, která tu mají. Prostor je věnován i primárním volbám a problematice financování volebních kampaní. Nakonec je tu nastíněna výchozí pozice obou kandidátů, jejich vztah k Izraeli a ostatním tématům, která jsou pro židovské voliče klíčová. Třetí kapitola je potom věnována hlavní prezidentské kampani, zejména té, která probíhala v nevyhraněných státech, kde by mohl být zisk i malé části voličů pro kandidáty rozhodující. Poslední část analyzuje samotné výsledky voleb a hlasování židovské menšiny v těchto volbách, stejně jako faktory, které jejich hlasování ovlivnily.