Teorie odpovědí na položku a její aplikace v oblasti Národních srovnávacích zkoušek - Fiřtová, Lenka (2014)
Teorie odpovědi na položku, využívaná v oblasti psychometrie za účelem sestavování a vyhodnocování testů, zahrnuje skupinu modelů, které umožňují odhadnout pravděpodobnost správné odpovědi na jednotlivé položky v testu jako funkci parametrů těchto položek a úrovně testované dovednosti respondenta. Tato práce, která vznikla ve spolupráci se společností Scio, se věnuje aplikaci teorie odpovědi na položku v rámci Národních srovnávacích zkoušek. Jejím cílem je navrhnout postup harmonizace testu Obecných studijních předpokladů, který by zajistil srovnatelnost výsledků účastníků jednotlivých termínů zkoušky.