Šrotovné – správné řešení hospodářské krize? - Kaňka, Adam (2013)
Diplomová práce na téma "Šrotovné -- správné řešení hospodářské krize?" analyzuje efektivitu šrotovného v kontextu dopadu na ekonomickou situaci jednotlivých států. Hodnotí, zda tento nástroj jako jedno z opatření na podporu především automobilového průmyslu v době hospodářské krize přináší pozitivní či negativní dopad a zda je toto opatření účinné. Na základě vymezení teoretického rámce zaměřeného na ekonomickou teorii spotřeby a na základě analýzy dostupných statistických dat práce hodnotí vývoj v oblasti automobilového průmyslu v letech 2000 -- 2012 a porovnává odlišnosti dopadu v jednotlivých státech (se subvencí, bez subvence). Závěr práce přináší diskusi nad úlohou šrotovného v rámci ekonomik vybraných států.