Vliv dostupnosti železniční stanice na cenu pozemků ve Středočeském kraji - Dvořáková, Kateřina (2013)
Hlavním tématem této práce jsou preference lidí k bydlení,tedy především to, jaké faktory mají hlavní vliv na rozhodování lidí při výběru bydlení. Z teoretické studie v této práci vyplývá, že lidé mají tendenci se řídit především podle vnějších faktorů, jako je kvalita životního prostředí v okolí pozemku či hustota železniční dopravy. Ze statistické analýzy v praktické části však vyplývá, že co se ceny stavebních pozemků týče, vzdálenost pozemku k nejbližší železniční stanici má na tuto cenu zanedbatelný vliv v porovnání s jinými veličinami, jako je například vzdálenost od hlavního města Prahy.