Možné způsoby stanovení hodnoty životní pojišťovny - Zaderlíková, Šárka (2014)
Cílem této práce je popis vybraných metod, které se využívají při ocenění závazků životních pojišťoven, což je základem pro ocenění pojišťovny a dále určení hodnoty závazků pojišťovny i její reálnou hodnotu. Závazky pojišťovny jsou určeny na základě přístupu Market Consistent Embedded Value. Samotná hodnota pojišťovny je vyjádřena pomocí hodnoty Appraisal Value, což je nyní jedna z nejpoužívanějších metod pro ocenění pojišťovny. Ocenění je provedeno na základě portfolia fiktivní životní pojišťovny, nicméně rozložení smluv v pojistném kmeni odpovídá hodnotám reálné společnosti. Ocenění je provedeno v pesimistické, střední a optimistické variantě vývoje společnosti. V závěru práce je provedena citlivostní analýza předpokladů, které ovlivňují hodnotu MCEV, kde se jako nejvýznamnější ukázala změna nákladů a provizí.