Možné způsoby stanovení hodnoty životní pojišťovny - Zaderlíková, Šárka; Janeček, Martin; Bílková, Diana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2014)
Cílem této práce je popis vybraných metod, které se využívají při ocenění závazků životních pojišťoven, což je základem pro ocenění pojišťovny a dále určení hodnoty závazků pojišťovny i její reálnou hodnotu. Závazky pojišťovny jsou určeny na základě přístupu Market Consistent Embedded Value. Samotná hodnota pojišťovny je vyjádřena pomocí hodnoty Appraisal Value, což je nyní jedna z nejpoužívanějších metod pro ocenění pojišťovny. Ocenění je provedeno na základě portfolia fiktivní životní pojišťovny, nicméně rozložení smluv v pojistném kmeni odpovídá hodnotám reálné společnosti. Ocenění je provedeno v pesimistické, střední a optimistické variantě vývoje společnosti. V závěru práce je provedena citlivostní analýza předpokladů, které ovlivňují hodnotu MCEV, kde se jako nejvýznamnější ukázala změna nákladů a provizí.
Vedoucí práce: Martin Janeček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statisticko-pojistné inženýrství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses