Vliv zavedení modrých zón placeného stání na cenu pražských bytů v dané lokalitě - Kohora, Jan (2014)
Tato práce se zaměřuje na kvantifikaci vlivu zavedení modrých zón placeného stání v Praze a dalších faktorů (metry čtvereční, vzdálenost do centra, typ budovy...) na nabídkovou cenu rezidenčních nemovitostí. Práce předpokládá, že zavedení modrých zón zvýší komfort rezidentů a v důsledku toho zvýší i cenu nemovitostí nacházejících se v oblasti modré zóny. Datový soubor tvoří 629 pozorování. Vliv faktorů ovlivňujících nabídkovou cenu bytů je odhadnut pomocí metody nejmenších čtverců. Kontrolní analýza je provedena pomocí metody difference in differences. Výsledek regresní analýzy ukazuje, že přítomnost modré zóny při rezidenční nemovitosti zvyšuje její cenu o téměř 7 %. Avšak metodou difference in differences se tento výsledek nepotvrdil. Dále bylo pomocí MNČ zjištěno, že pokud se jedná o cihlovou stavbu, její cena je za jinak stejných okolností o 19,8 % vyšší, než pokud je stavba panelová. Tento výsledek je téměř shodný s tím, co naměřili Galster a Williams (1994) v Ohiu. Každá minuta navíc cesty do centra znamená snížení ceny rezidenční nemovitosti o 1,2 %. Nepodařil se prokázat pozitivní vliv přítomnosti sklepu a výtahu u rezidenční nemovitosti na její cenu.