Analýza hospodaření krajů v ČR, vztah k financování regionálního rozvoje - Dvořáková, Marie (2013)
Předkládaná diplomová práce se zabývá hospodařením krajů v ČR se zaměřením na financování regionálního rozvoje, jež je demonstrováno na konkrétním příkladu Jihomoravského kraje. Pomocí analýzy hospodaření krajů jako jednoho celku jsou zkoumány příjmy a výdaje krajských rozpočtů a zejména ty, které jsou samotnými kraji ovlivnitelné. Při provádění analýzy finančního systému Jihomoravského kraje je pozornost věnována především na financování regionální politiky, jež je realizována pomocí strategického dokumentu Program rozvoje Jihomoravského kraje. Jihomoravský kraj financuje podporu regionálního rozvoje prostřednictvím rozpočtu kraje a Fondu rozvoje Jihomoravského kraje, účelového peněžního fondu.