Ratingové agentury a jejich význam pro rozhodování finančních trhů a hospodářskou politiku - Svačina, Lubomír; Jílek, Josef, 1957-; Pícl, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Tato práce se zabývá analýzou ratingových agentur a jejich významem pro finanční trhy a hospodářskou politiku. Na význam ratingových agentur a jejich hodnocení práce nahlíží zejména přes dvě kritéria - nezávislosti a přesnosti hodnocení, která jsou v jednotlivých částech detailně zkoumána z různých pohledů. Nezávislost ratingových agentur je zvažována v rámci historického kontextu a nejvýznamnějších vývojových milníků a trendů, v rámci tržního postavení a poptávky po ratingových službách, v rámci vlastnických struktur a modelů financování ratingových agentur. Přesnost hodnocení je zvažována prostřednictvím historických analýz suverénních ratingů z dob asijské finanční krize, evropské dluhové krize a selhání a restrukturalizací dluhů zemí od roku 1990. V otázce nezávislosti práce odhalila několik rizikových faktorů, a to zejména v souvislosti s modelem financování "emitent platí". V otázce přesnosti hodnocení práce dospěla k závěru, že ratingové agentury dokázaly identifikovat jen ty negativní trendy, které byly lehce rozeznatelné -- selhání a restrukturalizace dluhů zemí, kterých potíže se vyvíjely dlouhodobě a postupně. Naopak, ve překvapujících a náhlých případech jako asijská finanční krize a evropská dluhová krize byly ratingové agentury překvapeny stejně jako investorská veřejnost.
Vedoucí práce: Josef Jílek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses