Hľadá si zamestnanie na východnom Slovensku Gejza Žiga ťažšie ako Jakub Kováč? - Tóth, Michal; Svoboda, Miroslav; Babin, Ján, 1954-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Táto práca sa zaoberá diskimináciou Rómov na trhu práce na Východnom Slovensku. Experimentálnou metódou overujem hypotézu o diskriminácii tejto menšiny na trhu práce. Tá spočíva v zasielaní fiktívnych životopisov s typickým rómskym a typickým slovenským menom na pracovné ponuky v rôznych oblastiach. Výsledky dokazujú diskrimináciu rómskej menšiny, keď slovenskí uchádzači obdržali o 57% viac pozvaní na pohovor. Najvyššia miera diskriminácie bola v oblasti pohostinstva, kde zamestnanci pravidelne prichádzajú do kontaktu so zákazníkmi. Pomocou ekonometrického modelu som odhadol, že šanca uchádzača o prácu obdržať pozvanie na pohovor je pri životopise s typickým rómskym menom o 19% nižšia. Následne som s dotazníkom skúmajúcim postoje a názory zamestnávateľov na diskrimináciu Rómov kontaktoval 190 spoločností so sídlom v Košickom alebo Prešovskom kraji. Zo 70 odpovedí sa v 2 prípadoch zástupca firmy priznal, že už len rómske meno v životopise by uchádzača o prácu diskvalifikovalo.
Vedoucí práce: Miroslav Svoboda
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses