Konjunkturní průzkumy ve vybraných zemích a jejich předpovědní schopnost - Březinová, Eliška (2014)
Konjunkturní průzkumy v podnicích by jako součást průzkumů očekávání měly poskytovat cenné údaje o budoucím vývoji ekonomiky zastoupeném ukazatelem hrubého domácího produktu. Práce obsahuje stručný popis harmonizovaného systému konjukturních průzkumů, který je vytvořen Evropskou komisí a OECD. Tento systém poskytuje rady a doporučení jednotlivým členským i nečlenským zemím Evropské unie. Cílem této práce je zejména porovnat modely obsahující hrubý domácí produkt a jednotlivé indikátory důvěry sestavené pro vybraných šest zemích Evropské unie. Důraz je kladen na ověření schopnosti jednotlivých indikátorů předpovídat vývoj hrubého domácího produktu. V práci jsou využívány příslušné metody analýzy časových řad, zejména kointegrační analýza a modely VAR.