Konjunkturní průzkumy ve vybraných zemích a jejich předpovědní schopnost - Březinová, Eliška; Fischer, Jakub, 1978-; Dubská, Drahomíra; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2014)
Konjunkturní průzkumy v podnicích by jako součást průzkumů očekávání měly poskytovat cenné údaje o budoucím vývoji ekonomiky zastoupeném ukazatelem hrubého domácího produktu. Práce obsahuje stručný popis harmonizovaného systému konjukturních průzkumů, který je vytvořen Evropskou komisí a OECD. Tento systém poskytuje rady a doporučení jednotlivým členským i nečlenským zemím Evropské unie. Cílem této práce je zejména porovnat modely obsahující hrubý domácí produkt a jednotlivé indikátory důvěry sestavené pro vybraných šest zemích Evropské unie. Důraz je kladen na ověření schopnosti jednotlivých indikátorů předpovídat vývoj hrubého domácího produktu. V práci jsou využívány příslušné metody analýzy časových řad, zejména kointegrační analýza a modely VAR.
Vedoucí práce: Jakub Fischer
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statisticko-pojistné inženýrství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses