Analýza mezd a příjmů podle klasifikace zaměstnání - Alexandridisová, Julie (2014)
Práce je založena na analýze vývoje mezd v České republice podle klasifikace zaměstnání v letech 2003--2011. Hlavním cílem této práce je zkoumání diferenciace hrubých měsíčních nominálních mezd zaměstnanců v jednotlivých hlavních třídách zaměstnání podle klasifikace CZ-ISCO. Dílčím úkolem je modelování mzdových rozdělení pomocí modelu tříparametrického logaritmicko-normálního rozdělení a pozorování zajímavostí a výchylek ve sledovaných letech. Parametry modelu jsou odhadnuty kvantilovou metodou odhadu parametrů. Podkladem pro tyto analýzy jsou data získaná z podnikového výkaznictví Českého statistického úřadu a strukturální statistiky Informačního systému o průměrném výdělku.