Analýza hospodaření Kraje Vysočina se zaměřením na nástroje financování regionálního rozvoje kraje - Beránková, Kateřina; Měrtlová, Libuše; Peková, Jitka, 1946-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Diplomová práce se zabývá analýzou hospodaření Kraje Vysočina, přičemž pozornost je soustředěna na nástroje financování regionálního rozvoje kraje. Práce je rozdělena na dvě části. V teoretické části je v obecné rovině popsáno postavení a fungování územní samosprávy v České republice. Vzhledem k postavení kraje jako jednoho ze subjektu regionální politiky jsou rozebrány základní aspekty realizace regionální politiky na nadnárodní, národní a regionální úrovni. V rámci analytické části se nejprve věnuji hospodaření Kraje Vysočina v letech 2010-2012, které bylo vzhledem k ukázněné rozpočtové politice ve sledovaném období přebytkové. Dále je rozebrán Program rozvoje Kraje Vysočina, prostřednictvím kterého je v kraji zajišťována podpora regionálního rozvoje. V neposlední řadě jsou diskutovány rozvojové problémy kraje, mezi které patří např. dlouhodobě poddimenzovaný sektor služeb, slabé zastoupení tzv. high-tech oborů, nízký podíl vysokoškolsky vzdělaného obyvatelstva a další.
Vedoucí práce: Libuše Měrtlová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: regionální studia [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses