Komparace investičního prostředí České republiky a Irska - Čurdová, Ivana (2013)
Diplomová práce se zabývá charakteristikou investičního prostředí Irska a České republiky. V kontextu vývoje posledních několika desítek let hodnotí především současný stav. Analýza investičního prostředí je doplněna o empirickou analýzu dat přílivu přímých zahraničních investic do obou států. Teoretická část vymezuje základní charakteristiky přímých zahraničních investic a definuje podle různých přístupů faktory investiční atraktivnosti. Získané poznatky z teoretické i aplikační části jsou následně zhodnoceny. Komparace investičního prostředí sledovaných států umožňuje definovat charakteristické znaky investiční atraktivnosti a zhodnotit vzájemné postavení Irska a České republiky vzhledem k potenciálním investorům.