Vplyv zelene na cenu nehnuteľností v Bratislave - Ondrejková, Lenka (2013)
Cieľom tejto diplomovej práce je odhadnúť vplyv zelene na cenu nehnuteľností v Bratislave. Pretože zeleň ako verejný statok nie je oceňovaný tržne, rozhodovanie o jej rozsahu a umiestnení v mestách je značne problematické. Táto práca je vytvorená práve s účelom oceniť tieto prínosy zelene a napomôcť tým pri rozhodovaní o zelených plochách v Bratislave. Teoretická časť práce poukazuje na súčasný stav zelene v Bratislave a vývoj trhu nehnuteľností. Ďalej pripomína niektoré výhody zelene v mestách a definuje použitú metódu hedonickej ceny. Praktická časť práce sa sústreďuje na odhad hodnoty zelene pomocou metódy hedonickej ceny. Analyzuje geografické dáta spolu s informáciami o bytoch a pomocou piatich regresných modelov využívajúcich rôzne skupiny environmentálnych premenných odhaduje vplyvy rôznych druhov zelených plôch na ceny bratislavských bytov.