Vplyv zelene na cenu nehnuteľností v Bratislave - Ondrejková, Lenka; Kaprová, Kateřina; Melichar, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Cieľom tejto diplomovej práce je odhadnúť vplyv zelene na cenu nehnuteľností v Bratislave. Pretože zeleň ako verejný statok nie je oceňovaný tržne, rozhodovanie o jej rozsahu a umiestnení v mestách je značne problematické. Táto práca je vytvorená práve s účelom oceniť tieto prínosy zelene a napomôcť tým pri rozhodovaní o zelených plochách v Bratislave. Teoretická časť práce poukazuje na súčasný stav zelene v Bratislave a vývoj trhu nehnuteľností. Ďalej pripomína niektoré výhody zelene v mestách a definuje použitú metódu hedonickej ceny. Praktická časť práce sa sústreďuje na odhad hodnoty zelene pomocou metódy hedonickej ceny. Analyzuje geografické dáta spolu s informáciami o bytoch a pomocou piatich regresných modelov využívajúcich rôzne skupiny environmentálnych premenných odhaduje vplyvy rôznych druhov zelených plôch na ceny bratislavských bytov.
Vedoucí práce: Kateřina Kaprová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomika a správa životního prostředí [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses