Motivace k celoživotnímu vzdělávání - Švejdová, Pavlína (2013)
Tato bakalářská práce pojednává o možnostech a způsobech realizace vzdělávání v dospělosti a ve stáří. V teoretické části se čtenáři seznámí s historií a vývojem pojmu celoživotní vzdělávání, následuje základní dělení vzdělávání i překážky, které mohou dospělé od vzdělávání odrazovat. Další kapitola se plně zaměřuje na seniory a účel vzdělávání v post produktivním věku. Nechybí přehled nejvýznamnějších institucí a organizací, které se tématem vzdělávání seniorů zabývají. Samostatná kapitola pak přibližuje význam učitele v oblasti vzdělávání seniorů. Praktická část je zaměřena na Univerzitu třetího věku na Vysoké škole ekonomické v Praze a její posluchače, u kterých na základě výzkumu zjišťuji spokojenost a motivaci ke vzdělávání.